divendres, 28 de març del 2014

Castells i la identitat

Aquest post el dedicaré a l'escrit del famós sociòleg Manuel Castells Olivan i el seu llibre La era de la informació.

Manuel Castells és professor a Berkeley Califòrnia i els seus estudis estan centrats en el desenvolupament de tecnologies de la informació i el seu impacte a nivell social, on relaciona l'evolució econòmica i les transformacions polítiques, socials i culturals en el marc d'una teoria integral de la informació.

A L'era de la informació, Castells, intenta exposar una teoria on es mostrin els efectes fonamentals de la tecnologia de la informació en el món contemporani. Castells, primer de tot, analitza la revolució tecnològica a través del temps, que modifica la base material de la societat a un ritme accelerat.
Per altra banda, Castells, també fa èmfasi dels canvis socials i polítics (pèrdua de legitimitat, moviments socials locals i efímers, etc.). També destaca l'escala global del capitalisme, o de les economies mundials, que acaven sent interdependents entre elles.

El resultat d'aquests factors fan que hi hagi una integració global dels mercats financiers arreu del món. El coneixement i la informació són elements decisius en tots els modes de
desenvolupament, ja que el procés de producció sempre es basa en un cert grau de
coneixement i d'informació. Les noves tecnologies de la informació estan integrant el món en xarxes globals d'instrumentalitat. Aquest procés de globalització amenaça de fer prescindibles els pobles i països exclosos de les xarxes de la informació.

Castells declara la identitat com a eix al voltant del qual es construeix l'acció social i política. Descriu tres tipus d'identitats. La identitat legitimadora, la identitat projecte i la identitat de resistència. Els individus, amb la seva respectiva identitat som els que formem una xarxa. Aquesta xarxa és el resultat d'un conjunt d'interaccions, de connexions que provenen de la nostra realitat (o de la nostra identitat).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada